Treceți la conținutul principal

Fabrica de mobilă din Alexandria, situată în partea de sud-vest a orașului, vis-a-vis de gară. Imagini de la mijlocul anilor 60 ai secolului XX (II)

 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„La arie”, Mavrodin, jud. Teleorman, 1955

  Batoză cu locomobil la aria de treierat. În stânga, se observă „coverga” cu materiale de propagandă ale Partidului Muncitoresc Român. Deasupra, agățată de doi pari, pancarta cu înscrisul „Trăiască cel de-al V-lea Festival Mondial al Tineretului și Studenților de la Varșovia”, care ne dă și reperul cronologic exact: vara anului 1955.  „Trăiască Partidul Muncitoresc Romîn!”. Căutând și studiind operele tovarășilor Lenin și Stalin.   În pauză, cititul presei de partid...

Fabrica de mobilă din Alexandria, situată în partea de sud-vest a orașului, vis-a-vis de gară. Imagini de la mijlocul anilor 60 ai secolului XX (I)

  Fabrica de mobilă din Alexandria, înființată în 1957, a fost cunoscută sub mai multe nume: „Partizanul”, „I.P.L. Alexandria”, „Mobalex S.A.” După anul 2000 a dispărut din peisajul industrial al orașului.

Atelierele de croitorie și cizmărie ale Cooperativei „Răsăritul” Alexandria

  Atelierul de croitorie al Cooperativei „Răsăritul” din Alexandria, la mijlocul anilor `50 ai secolului trecut. Aici se confecționau costume „pe comandă” sau se remaiau (reparau) ciorapi de damă.     În atelierul de cizmărie al aceleiași cooperative, tot la mijlocul anilor `50 ai secolului trecut. Se reparau pantofi sau se făceau noi, „pe comandă”.

Tabăra „Dunărica”, Zimnicea, jud. Teleorman

  „Tabăra interjudețeană a pionierilor și școlarilor - Dunărica”, înființată în anul 1970 (imagini de la începutul anilor '80).

Alexandria, 1 Mai 1968

         Manifestările oficiale de la 1 Mai 1968, desfășurate în fața localului fostei Primării Alexandria, în prezența activului județean de partid.  Localul a fost construit în 1907-1908. Din 1968, până la construirea actualului Palat Administrativ, aici și-a avut sediul Consiliul Popular Teleorman. Clădirea a fost demolată în anul 1984.

Moara din Alexandria distrusă de un incendiu (1993)

    La 11 aprilie 1993, în Duminica Floriilor, un incendiu a distrus moara din Alexandria - „moara Brătescu”, construită în 1921, ulterior, după naționalizarea din 1948, „moara Descătușarea”, apoi, după 1990, „moara SC Germino”.    

Sediul actual al muzeului

    Sediul actual al muzeului, aflat în str. 1848, nr.1, a fost inaugurat la 13 noiembrie 1997. La origine, clădirea a fost o hală industrială construită pentru a găzdui un atelier-școală („Atelierul Interșcolar”), la începutul anilor `80 ai secolului trecut. După anul 1985 s-a trecut la reconvertirea clădirii în sediu de muzeu și așa cum partidul hotărâse, expoziția de bază urma să se intituleze „Epoca Ceaușescu - epoca marilor împliniri”. Întrerupte după 1989, lucrările au fost reluate în 1993, fiind finalizate în vara anului 1997.  

Alexandria - fostul magazin „Gostat”

Fostul magazin „Gostat” din Alexandria se afla la intersecţia străzilor Libertăţii cu Bucureşti. Se comercializau produse din carne, mezeluri, legume, fructe, conserve şi băuturi alcoolice. A fost demolat la sfârşitul anilor ’70 (după cutremurul din 4 martie 1977), odată cu reconfigurarea întregii zone centrale a str. Libertăţii.